Ter uitbreiding van ons team zijn wij op zoek naar een Field Service Engineer. Heb jij een elektrotechniek achtergrond en affiniteit met installatietechniek, ben jij enthousiast en wil jij ons visitekaartje zijn bij de klant, dan is deze functie vast iets voor jou. Klik hier voor meer informatie.

Continue Reading

Van Oers United is producent van groenten en leverancier van grote supermarktketens. Het bedrijf heeft daardoor aan zowel de aanbod- als de vraagzijde te maken met fluctuaties: enerzijds een natuurlijk en weersafhankelijk product en anderzijds de soms onvoorspelbare vraag van consumenten. Dankzij flexibele vaste medewerkers en een grote pool met vaste uitzendkrachten kan Van Oers United hier goed op inspelen. Het bedrijf vindt het dan ook belangrijk dat deze medewerkers exact krijgen, waar ze recht op hebben. ATPS helpt daarbij. Lees meer over de samenwerking van Van Oers United met ATPS.

Na de fusie in 2011 van de agf-bedrijven Van Noort en Van Oers tot Van Oers United werd Hans Meijer onder andere verantwoordelijk voor het aansturen van de operatie in Ridderkerk. De gewerkte uren werden er al sinds 2004 geregistreerd via ATPS. Toen Meijer ook de uitzendpool onder zijn hoede kreeg, verdiepte hij zich in het systeem. “Ik weet altijd graag wat ergens achter zit. Frans van Rooijen, consultant bij ATPS, is steeds bereid om me dat uit te leggen.” Inmiddels staat Meijer bij Van Oers United bekend als de ‘ATPS-goeroe’. “Met vragen over het systeem komen mijn collega’s bijna automatisch bij mij terecht.”

Van tijdregistratiepakket tot -maatwerk

Al snel constateerde Meijer dat het pakket vervuild was. “Dat is logisch, na ruim tien jaar. Mijn HR-collega Sophie Bouwmans en ik hebben het systeem, samen met Frans, helemaal opnieuw ingericht. Daarbij kwamen we aardig wat uitdagingen tegen. Het vernieuwde systeem is per 1 januari 2017 in gebruik genomen. Het bevat nu een redelijk stukje maatwerk, maar de bron is behouden. Het ATPS-systeem leent zich daar goed voor, het is een prettig systeem om mee te werken. Bovendien zitten er dingen omheen die het leven makkelijker maken, zoals tools voor rapportages, import- en exportmodules.” Het aantal gebruikers is toegenomen van ongeveer vijftien tot vijftig. “We hebben de eindverantwoordelijkheid voor de geregistreerde uren neergelegd bij de leidinggevenden. Zij hebben een training gekregen en bepalen zelf hoe ver ze willen gaan.”

Drie locaties, maandelijkse én wekelijkse verloning en flexibele werktijden

Het belangrijkste voor Meijer is dat ATPS Van Oers United in staat stelt om vaste en flexibele medewerkers exact te betalen waar ze recht op hebben. “HR zorgt voor ons vaste personeel en ik ben verantwoordelijk voor de uitzendpool. In totaal hebben we meer dan duizend mensen actief staan in ATPS. Zo’n kleine driehonderd daarvan zijn vaste krachten, de rest bestaat uit uitzendkrachten, van wie sommigen al heel lang bij ons werken. We vinden het belangrijk dat iedereen de juiste uren en percentages volgens de cao uitbetaald krijgt; onze vaste medewerkers maandelijks en de uitzendkrachten wekelijks. ATPS draait op onze drie Nederlandse locaties. De uitzendkrachten kunnen op wisselende locaties worden ingezet. In ons warehouse in Ridderkerk begint de werkweek meestal zondagavond en eindigt zaterdagmiddag. In piekperioden werken we zeven dagen. De werktijden in de productie kunnen per dag verschillen. Meestal wordt er zo’n zestien uur per dag gewerkt, maar in piekperioden 24 uur. Onze planning wordt steeds volledig afgestemd op het aanbod en de vraag. We hebben onder andere meerdere grote, landelijke supermarktketens als klant, waardoor de vraag sterk kan fluctueren.“

Tijdregistratie, toegangscontrole, koppeling met uitzendpartners, planning…

Meijer is niet alleen tevreden over het ATPS-tijdregistratiesysteem, maar ook over de organisatie ATPS. “Het is een platte organisatie en we hebben al jaren dezelfde contactpersonen. Zij weten precies hoe Van Oers United in elkaar zit. Ik vind het prettig dat ze altijd eerlijk zijn over wat wel en wat niet kan.”
Meijer ziet nog wel mogelijkheden voor verbetering van het systeem. “We proberen eigenlijk continu om dingen te versimpelen en verbeteren. Zo leveren we nu wekelijks de rapportages aan bij onze uitzendpartners, maar uiteindelijk willen we graag een koppeling met ze. Sinds vorig jaar hebben we een web-module voor onze buitendienst. Die werkt goed, als webpagina op tablet en mobiele telefoon, maar een echte app is de grote wens. Maar ATPS kennende zal die er ongetwijfeld komen.
In de toekomst wordt het systeem mogelijk uitgebreid met toegangscontrole en we zijn onder andere ook geïnteresseerd in de planningsmodule.”
Voorlopig wordt de aandacht bij Van Oers United echter vooral opgeëist door de implementatie van een nieuw ERP-programma én de bouw van een nieuwe vestiging in Dinteloord, waar Heinenoord en Heerle worden samengevoegd. Hans Meijer: “Uiteraard wordt ook daar het ATPS-tijdregistratiesysteem geïnstalleerd.”

 

Van Oers United B.V.

In 1947 begon Teun van Noort in Rotterdam als tussenhandelaar in groente en fruit en in 1975 begon Karel van Oers een gemengd landbouwbedrijf, gespecialiseerd in sperziebonen, in het Noord-Brabantse Heerle. Beiden waren pioniers in de agf-sector. Van Noort richt zich vooral op samenwerking met telers, waardoor levering van een ruim assortiment wordt gewaarborgd. In 2002 opent Van Noort een nieuw pand in Ridderkerk met moderne verpakkingsmachines en koelcellen.
Van Oers stapt al snel uit het veilingwezen. Hij gaat rechtstreeks met afnemers zaken doen. Daarnaast loopt hij voorop met mechanisatie. Van Oers verbetert de teelt en afzet van spruiten door kortere lijnen en jaarrond telen, dankzij buitenlandse teeltlocaties, high tech machines en verfijnde logistiek. Sinds 2004 worden onder de naam Freshwell in Heinenoord geschoonde spruiten geproduceerd en verpakt. In de loop van de jaren breidt Van Oers zijn teeltgebieden uit naar Zuid-Europa (eind jaren 80), Marokko (2002) en Senegal (2008) en ook zijn assortiment.
In 2011 voegen deze twee unieke bedrijven hun specialismen en assortiment samen tot Van Oers United en ontstaat een slagvaardige, internationaal opererende leverancier en producent van verse groenten, het hele jaar rond. Sindsdien is de focus gericht op verdere groei, professionalisering en modernisering, met het accent op duurzaamheid.
In 2015 is Van Oers United overgenomen door de groentedivisie van het Franse Agrial, de marktleider in Europa op het gebied van verse groenten, waarmee een stevige basis is ontstaan voor verdere uitbreiding.

Van Oers United B.V.
Handelsweg 170
2988 DC Ridderkerk
0880 644 000
www.vanoersunited.com

Continue Reading

Tussen grondstoffenleverancier en supermarkt zijn de marges smal en dus telt in de bakkerij elke minuut. De gewerkte uren moeten bovendien correct worden verrekend volgens de complexe bakkerij-cao. Het tijdregistratiesysteem is dan ook cruciaal. Bij Brood- en banketbakkerij De Paauw helpt het bovendien, samen met de minutieuze productieplanning per medewerker, bij het optimaliseren van het bedrijfsproces.

In 1986 verruilt Toon Vervoort de accountancy voor de bakkerijwereld. Hij wordt financieel manager bij een bakkerij met zo’n honderd medewerkers, waar nog met de prikklok wordt gewerkt. “Mijn voorganger was heel geroutineerd in het tellen van de uren op de prikklokkaarten, maar dat was niets voor mij.” Hij besluit de prikklok te vervangen door een geautomatiseerd systeem. Bij een bezoek aan een beurs voor tijdregistratiesystemen stelt hij bij elke stand maar één vraag: kunnen jullie de bakkerij-cao aan? “De meeste bedrijven vroegen wat daar dan zo bijzonder aan was. Alleen ATPS (indertijd nog Certec) zei direct: wij kunnen alles aan! Ik heb dat ook laten vastleggen in de offerte! Uiteindelijk heeft het een jaar geduurd voordat het goed was, maar ze hebben het waargemaakt.”

Tijdregistratiesoftware en de bakkerij-cao

De bakkerij-cao is complex, met veel tijdvensters en verschillende toeslagen voor onregelmatige werktijden. “We kennen extreme pieken en dalen, met topdrukte voor Kerst en Pasen en een lage productie in de zomer. Binnen de week zijn de vrijdag, zaterdag en zondag het drukst. Onze ploegendienstroosters wijken af van andere sectoren. Bijzonder in de tijdregistratie voor bakkerijen is het middernachtelijk uur. Vaak wordt vanuit de avond in de nacht doorgewerkt. Die uren moeten worden doorgeteld, terwijl veel tijdregistratiesoftware na middernacht aan de nieuwe dag begint. Verder moet de cao met alle verschillende interpretaties in het tijdregistratiesysteem zitten om het allemaal keurig te kunnen optellen. Dat is wat ATPS tijdregistratie goed kan, mede dankzij Dirk van der Bor, consultant bij ATPS, die bijna nog meer weet van de cao dan wij.”

Urenregistratie bij De Paauw

In 2008 stapt Vervoort over naar een managementfunctie bij brood- en banketbakkerij De Paauw in Hardinxveld-Giessendam, waar al met ATPS werd gewerkt. Efficiënt produceren van wisselende producten en volumes is essentieel voor de bakkerij als leverancier van een grote supermarktketen. “We werken met smalle marges en daarom moeten we onze productie op korte termijn kunnen beïnvloeden, zodat we niet meer uren maken dan bij de volumes horen en zo min mogelijk dure uren en overwerk. Dankzij ATPS kunnen we de uren strak volgen en kennen we de marge per gewerkt uur.” In het dagelijks gebruik heeft het tijdregistratiesysteem bovendien wat praktische handigheden. “Een vergeten uitklokking bijvoorbeeld wordt gesignaleerd, zodat de volgende keer inklokken niet als uitklokken wordt geregistreerd. Is een medewerker afwezig en is dat niet vooraf ingevoerd, dan wordt het gemeld.”

Tijdregistratie, productieplanning en toegangscontrole

Toch was Vervoort nog niet helemaal tevreden. “We misten nog iets: planning software”, zegt Allard, zoon van Toon Vervoort. Hij kwam in 2014 bij De Paauw, aanvankelijk tijdelijk. “Onze complexe planningen werden gemaakt in Excel en daarna ingevoerd in ATPS. ATPS attendeerde ons op het softwarepakket Checks van Integral en de mogelijkheid om een interface te maken.” Allard zou De Paauw op projectbasis hierbij ondersteunen, maar houdt zich inmiddels dagelijks bezig met de planning en het beheer van de applicaties. “We maken de planning volgens een dagprogramma aan de hand van de te produceren hoeveelheden en de competenties van onze medewerkers. Het resultaat is een maatwerkrooster per medewerker plus eventueel een voorstel voor aanvulling met uitzendkrachten. Het geeft ons een goede kostenplaatsregistratie en compleet overzicht van de uren, verdeeld over de productielijnen.”
Vader Toon en zoon Allard Vervoort zijn duidelijk tevreden over de tijdregistratie en planning. “Het is geen makkelijk pakket, maar dankzij deze software kunnen we efficiënter plannen en registreren, met een hogere productiviteit als resultaat.”
Behalve tijdregistratie en planning is ook de toegangscontrole bij De Paauw geregeld via ATPS en is er een koppeling met het salarisverwerkingssysteem Profit van Afas.

 

Brood- en banketbakkerij De Pauw, sinds 1973 (of eigenlijk 1923)

In 1973 kocht Huug de Paauw dorpsbakkerij De Heus in Hoornaar, die op dat moment 50 jaar bestond. Het was de tijd waarin de supermarkten opkwamen en ­– sinds het broodbesluit midden jaren zestig – brood gingen verkopen. De Paauw durfde het aan te investeren, breidde zijn bakkerij uit en vestigde zich in Hardinxveld-Giessendam, van waaruit naast supermarkten zo’n vijftien eigen winkels en veel bezorgers-aan-de-deur werden bevoorraad. Dankzij zijn zakelijk inzicht en creatieve ondernemingszin bleef De Paauw overeind toen in de jaren tachtig en negentig de bakkerijsector als gevolg van overcapaciteit moest saneren. Supermarktketens werkten indertijd met regionale bakkerijen, totdat Albert Heijn besloot het aantal leveranciers in te perken. Andere supermarkten volgden dat voorbeeld. Gevolg is dat de meeste bakkerijen tegenwoordig leveren aan één supermarktketen.

Anders dan andere grote bakkerijen heeft De Paauw naast brood ook het banket in ere gehouden. De Paauw heeft productielijnen voor grootbrood, kleinbrood en biologisch brood en heeft daarnaast als specialisme fudgecake en eierkoeken. Daardoor is het bedrijf in staat ook een uitgebreid assortiment kerst- en paasproducten aan te bieden. De fudgecake wordt in heel Europa en daarbuiten geleverd.

Bij De Paauw maken nu ongeveer 50 medewerkers de dagverse producten voor een bekende, groeiende, landelijke supermarktketen. Zo’n 35 chauffeurs brengen de producten met de 24 eigen vrachtwagens naar de filialen in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg; op zondag levert De Paauw in vrijwel het hele land.

Brood- en Banketbakkerij H.B. de Paauw B.V.
Rijshaak 11
3371 KC  Hardinxveld-Giessendam
(0184) 67 57 77
www.depaauw.nl

 

Continue Reading