Buigcentrale Steenbergen (BCS) in Hoogeveen besloot in 2018 tot de introductie van tijdregistratie en koos voor ATPS. Iedereen was vrijwel meteen enthousiast over het systeem en dat leidde al snel tot de volgende stap: personeelsplanning. Ook daar is BCS blij mee. Lees hier waarom.
Buigcentrale Steenbergen in Hoogeveen is de afgelopen jaren sterk gegroeid en daarmee groeide de behoefte aan een professioneel tijdregistratiesysteem. Erik Beverdam, manager bedrijfsbureau, werkte bij zijn vorige werkgever al met ATPS en introduceerde ATPS bij BCS. “In 2018 zijn we gestart met de implementatie van het tijdregistratiesysteem. De meeste productiemedewerkers werken in twee shifts, een vroege en een late.” De introductie van tijdregistratie bij een bedrijf is vaak een lastig proces, weet hij. “Zeker als er van oudsher nog niet met een digitaal systeem werd gewerkt. Iedereen weet bijvoorbeeld dat Jan op vrijdag altijd een afwijkend rooster heeft. Dat gaat vooral op gevoel van de personeelsmanager. Maar een systeem mist dat gevoel, waardoor je de regeltjes moet herdefiniëren. ATPS gaat daar heel goed mee om. Ze zeggen gewoon: zeg maar hoe het moet. En zo gebeurt het ook. Iedereen was vrijwel meteen enthousiast over het systeem en over ATPS en we vroegen ons al snel af: kunnen we er niet meer mee? We hebben nu via de tijdregistratie alle gegevens die we nodig hebben voor de planning. Kunnen we niet een stap verder gaan: mensen toewijzen aan taken.”
ATPS Tijdregistratie: een goede basis voor personeelsplanning
ATPS bleek bezig te zijn met de ontwikkeling van een nieuwe module voor personeelsplanning. “Wij wilden graag meedenken bij de ontwikkeling van deze webmodule, omdat wij het belang zien van verdere automatisering van dit soort processen. Anders verliezen we onze voorsprong in de markt. Wij leveren grotendeels volgens het JIT-principe. Dat betekent dus dat de productieplanning van cruciaal belang is.” De implementatie van de planningsmodule ging eigenlijk even eenvoudig als die van de tijdregistratie. “ATPS vroeg steeds: wat willen jullie zien, is dat werkbaar. De kracht van ATPS is dat de basis zo goed is, dat het eenvoudig is er andere dingen mee te doen. Zo kun je steeds verder gaan en wij willen dat ook.”
Belangrijk is om systemen aan elkaar te koppelen, zegt Erik Beverdam. “Vaak zijn systemen binnen bedrijven nog eilandjes. Zo moesten wij voor de planning de namen van de medewerkers handmatig invoeren. Terwijl alle basisinfo voor de planning al in het tijdregistratiesysteem aanwezig is! Daarop hebben we verder gebouwd en dat is heel snel gegaan.”
Resources aan elkaar koppelen: mensen, machines, tijd en opdrachten
De werkvraag/opdracht komt uit het ERP-systeem, vertelt hij. “Er verschijnt een overzicht van taken op het planbord. Per taak is aangegeven hoeveel mensen ervoor nodig zijn en hoeveel tijd. Bij het begin is het dashboard rood. Per taak verschijnt via de rechtermuisknop een overzicht van beschikbare medewerkers met de juiste competenties. De mensen worden aan de taak en vervolgens aan de machines gekoppeld. Zo vul je razendsnel de planning en kun je ook direct zien of er extra personeel nodig is of juist niet. Zijn alle taken toegewezen, dan is het planbord groen. Valt er vervolgens iemand uit, dan wordt het vak oranje en krijgt een uitroepteken. Die melding (ziek, verlof) komt automatisch uit de tijdregistratie. De leidinggevende ziet dus direct waar een probleem ontstaat en kan zich daarop focussen. Via het systeem kun je ook meteen zien wie beschikbaar is als vervanger. Valt er een machine uit, dan gebeurt hetzelfde en kun je via het systeem zien waar de betreffende medewerkers nog meer kunnen worden ingezet. Het is een heel dynamisch systeem.”
App voor personeel
BCS streeft ernaar om steeds vijf dagen vooruit te kijken in de planning. “Het is een continu proces om mensen te matchen met het werk. ATPS heeft daarvoor nog wel meer functionaliteiten die wij interessant vinden. We zijn momenteel bezig met de webapplicatie, zodat onze mensen zelf kunnen inloggen en kunnen zien waar ze wanneer ingepland zijn. Momenteel hebben we nog schermen in de productiehallen, waarop ze dat kunnen zien. Mochten we bijvoorbeeld voor bepaalde dagen niet voldoende menskracht beschikbaar hebben, dan kunnen we medewerkers straks via de app vragen of ze extra willen werken en kunnen ze ook weer via de app antwoorden. Dat wordt dan automatisch in de planning verwerkt.”
Wat Erik Beverdam vooral mooi vindt aan de webplanning van ATPS? “Ze hebben het voor elkaar gekregen om iets wat op de achtergrond heel ingewikkeld is heel simpel in het gebruik te laten zijn. Het ATPS-systeem voor personeelsplanning gebruik je intuïtief, zonder dat je al te veel uitleg nodig hebt. Dat vind ik heel knap. Daardoor is het ook opvallend makkelijk om mensen enthousiast te krijgen. Het maakt de introductie een stuk eenvoudiger.”
Buigcentrale Steenbergen – Hoogeveen
Met meer dan 50 jaar ervaring in de productie van wapeningsstaalproducten en het verwerken van wapeningsstaal op de bouwplaats is BCS een zeer deskundige partner voor zijn relaties. In de verschillende toepassingsmogelijkheden en de diverse technieken is BCS door de jaren heen steeds efficiënter geworden. BCS past zijn kennis toe in de grond-, weg- en waterbouw en in de utiliteits- en woningbouw; zowel in het binnenland als internationaal.
Buig Centrale Steenbergen B.V.
Dr. A. Philipsstraat 15
7903 AL Hoogeveen
0528 – 22 94 00
www.bcssteel.eu